Tinktura z borovicového pylu

Domácí výroba tinktury z borovicového pylu

Přemýšlíte nad tím, jak si vyrobit vlastní tinkturu z borovicového pylu? Přečtěte si následující návod a můžete začíst s výrobou domácí tinktury na vlastní pěst.

Proč vyrábět tinkturu?

Odpověď je jednoduchá. Aktivní složky a živiny z borovicového pylu se ve formě tinktury mnohem snadněji a rychleji v těle absorbují. Což při vstoupení do krevního oběhu přináší téměř okamžitý účinek.

K zajištění kvalitního výsledku při výrobě tinktury je třeba dodržovat několik pravidel. Zde je pár důležitých kroků.

– Co budete potřebovat?

Velká sklenice, lahvička s kapátkem, trychtýř, lžíce nebo tyčinka na míchání, látka na scezení nebo kávový filtr, alkohol (nejméně 70 procent). Někdo dává přednost čisté vodce. Pokud je to váš případ, měla by vodka mít nejméně 40 procent.

Co se týče lahviček s kapátkem, rozhodně použijte lahvičku z tmavého skla. Je to dobré pro dlouhodobou konzervaci tinktury z borovicového pylu.

– Čerstvý a kvalitní borovicový pyl (technologie zpracování)

Pro výrobu tinktury používejte prášek z borovicového pylu, který byl zpracován technologií k narušení skořápek buněčných stěn pylu. Tato technologie, která naruší stěnu zrnek pylu z něj získá maximální množství vitamínů, minerálů, aminokyselin, fyto-androgenů a dalších cenných látek.

Postup, jak vyrobit tinkturu z borovicového pylu

1.) Nasypeme 50 – 100g borovicového pylu do velké skleněné nádoby nebo misky. (NEPOUŽÍVEJTE  plastovou nádobu. Alkohol je rozpouštědlo a z plastické hmoty vytáhne kontaminující látky jako BPA a xenoestrogeny!)

2.) Přidáme dostatek alkoholu tak, aby pokryl celý pyl. (Borovicový pyl zůstane zalitý malinko pod hladinou alkoholu.)

3.) Skleněnou nádobu nebo misku uzavřeme. Takto připravenou směs necháme zhruba 2 týdny ležet na chladném a suchém místě ve stínu.

V nadcházejících dvou týdnech budeme nádobu denně protřepávat nebo směs promícháme. Tím zabráníme pylu, aby se usazoval na dně. Poslední den nádobu naposledy protřepeme a necháme pyl zcela usadit na dně.

V okamžiku kdy se usadí pyl na dně nádoby, můžeme pomocí kapátka přesunout tinkturu z velké nádoby do menší lahvičky. Případně použít látku nebo kávový filtr a pomocí trychtýře směs přecedit.

A to je vše. Tímto způsobem si můžeme vyrobit množství tinktury jaké potřebujeme.

Další možností je do tinktury přidat navíc jiné výtažky a bylinky. Například můžeme přidat čerstvý nebo sušený kořen kopřivy a květ mučenky. Tyto bylinky působí synergicky s účinnými látkami borovicového pylu. Působí také jako inhibitory aromatázy. Takže snižují riziko, že se testosteron a další hormony v lidském těle změní na estrogen.

Jak tinkturu z borovicového pylu užívat?

Nyní, když víme, jak si vyrobit tinkturu z borovicového pylu a jsme připraveni vyzkoušet první dávku, je také dobré si říci, jak tinkturu užívat.

Začneme jednou nebo dvěma kapkami tinktury denně. Ty můžeme přímo nakapat pod jazyk nebo tinkturu polknout. Záleží na tom, co nám bude více vyhovovat (většina lidí užívá tinkturu s nějakou oblíbenou šťávou). Začneme s tímto malým množstvím, abychom vyzkoušeli svou toleranci a ujistili se,  jestli nejsme alergičtí na borovicový pyl . Pokud je vše v pořádku, můžeme zvýšit množství na jednu nebo dvě kapky tinktury před každým jídlem.

Je nutné pochopit jednu velmi důležitou věc – DHEA a jiné přírodní hormonálně podobné látky mohou být z tinktury absorbovány krevním řečištěm nacházejícím se pod jazykem. Pokud vstoupí do žaludku, budou tyto látky z větší části žaludečními šťávami zničeny. Zvyknout si udržet tinkturu pod jazykem může vyžadovat nějaký čas, ale je to nejlepší způsob.

Tinktura posiluje imunitní odpověď, libido a dodává tělu spoustu příznivých živin. Některé z nejdůležitějších živin, minerálů, vitamínů a dalších látek, které se nacházejí v tinktuře zahrnují:

  • fyto-androgeny
  • vitamíny B
  • vitamín D
  • silné antioxidanty
  • arginin
  • kyselina asparagová
  • tryptofan
  • tyrosin
  • valin
  • draslík
  • sodík
  • hořčík
  • fosfor
  • selen
  • mangan
  • měď
  • kyselina olejová
  • inositol
  • resveratrol
  • enzymy a koenzymy
  • vláknina

Jedná se o některé velmi přínosné složky. Není divu, že je borový pyl označován jako superfood!

TIP:

Zbytek borovicového pylu je stále užitečný, protože může obsahovat některé živiny. Proto zbytek borovicového pylu můžeme znovu využít ve své další směsi na výrobu tinktur. Nebo necháme směs borovicového pylu vyschnout a pak jej rozmělníme zpět na prášek pro opětovné použití. Například prášek můžeme přidávat do oblíbených smoothie.

Napsat komentář